lunes, 7 de noviembre de 2011

Tipus d'assetjament escolar

Hi ha 8 modalitats d'assetjament escolar: el bloqueig social, l'assetjament, la manipulació, les coaccions, l'exclusió social, la intimidació, les agressions i per últim, les amenaces. A continuació les descriure un poc per a saber com actuen els agressors i les víctimes a cadascuna.

El bloqueig social
Agrupa les accions d'assetjament que busquen bloquejar socialment a la víctima, es a dir, totes elles busquen l'aïllament social i la marginació de la persona assetjada. Són exemples les prohibicions de jugar en un grup, parlar o comunicar-se amb altres o de que ningú parli o es relacioni amb ell. També s'inclou en aquest grup les accions de posar-se amb la víctima per a fer-la plorar. Aquesta conducta busca presentar al nen com a una persona dèbil, indefensa, estúpid, ploramiques...
De totes les modalitats d'assetjament escolar, es la més difícil de combatre ja que es una actuació molt freqüent, invisible i per desgracia, no deixa petjada.  

Assetjament
Agrupa les conductes d'assetjament escolar que consisteixen en accions d'assetjament psicològic que manifesten menyspreu, falta de respecte i desconsideració per la dignitat del nen. 

Manipulació social
Agrupa aquelles conductes d'assetjament que pretenen distorsionar la imatge social del nen, es a dir, amb elles es tracta de presentar una imatge negativa de la víctima. Es posen ''peros'' contra tot el que diu o fa la víctima o contra tot el que no ha dit ni fet. No importa el que faci, tot es utilitzat en contra seva. A causa d'aquesta manipulació, molts nens es sumen al grup d'assetjament de manera involuntària, percebent que la víctima es mereix tot l'assetjament que rep.

Coacció
Agrupa les conductes que pretenen que la víctima realitzi accions contra la seva voluntat, es a dir, mitjançant aquestes conductes, els agressors pretenen tenir tot el domini de la víctima. Que la víctima faci aquestes coses contra la seva voluntat proporciona als agressors diferents beneficis, però sobretot, poder social. 

Exclusió social

Agrupa les conductes que busquen excloure de la participació al nen assetjat. La frase de ''tu no'', es el centre d'aquestes conductes amb les que el grup que assetja segrega socialment al nen. Al tractar-lo com si no existeix, aïllar-lo, impedir la seva expressió, la participació en jocs, es produeix el buit social al seu entorn. 


Intimidació
Agrupa les conductes d'assetjament escolar que persegueixen consumir emocionalment al nen mitjançant l'acció intimidatòria. Amb elles els agressors busquen imposar la por al nen.

Amenaces
Agrupa les conductes d'assetjament escolar que busquen acovardir mitjançant les amenaces contra la integritat física del nen o de la seva família. 


Tal i com hem vist, cada modalitat té la seva manera d'assetjar a la víctima, unes intimidant, altres amb amenaces o fins i tot, aïllant socialment a la víctima, però tot hi ha la fi, de la manera que sigui, estan assetjant a un nen al que probablement l'agressor li tingui enveja perquè es un bon estudiant, o perquè tracta als altres amb respecte o simplement pel sol fet d'assetjar a algú. 
D'alguna manera, hem d'aconseguir fer obrir els ulls als joves per a que vegin que no poden tractar als altres com si no tinguessin sentiments.

No hay comentarios:

Publicar un comentario